RUDARSKA KULINARIKA V ZAGORJU

Društvo RMED SREČNO ZAGORJE je v aprilu 2022 pripravilo natečaj za ustvarjanje na likovnem, literarnem in dramskem področju in ga naslovilo na vse zagorske  osnovne in srednje šole ter k sodelovanju povabilo tudi Varstveno delovni center Zagorje in Center šolskih in obšolskih dejavnosti Prvine. Ustvarjanju v aprilu je sledila prireditev – zaključek delavnice s podelitvijo priznanj in simboličnih nagrad najboljšim.

ZAKLJUČEK USTVARJALNE DELAVNICE 2022:

– Lokacija: pred Rudarskim muzejem Zagorje ob Savi

– Kraj in datum: Kisovec,  12. 05. 2022

Po dveletni prekinitvi zaradi epidemije COVID-19 so letos na natečaju, ki ga je letos društvo razpisalo že sedmič, učenci ustvarjali na likovnem in literarnem področju. Z izdelki so sodelovale: Osnovna šola Ivana Skvarče Zagorje, Osnovna šola Toneta Okrogarja Zagorje in Osnovna šola Ivana Kavčiča Izlake – podružnica Mlinše. Skupaj smo prejeli 38  izdelkov.

Veseli nas, da so si učenci in mentorji kljub vrsti obveznosti vzeli čas tudi za ohranjanje tradicije rudarjenja v Zagorju.

Rudnik je živel celih 10 generacij in tako skoraj ne najdeš družine, ki vsaj v preteklosti ne bi bila povezana z rudarstvom. In prav to smo želeli od učencev, da od svojih babic in dedkov, sosedov ali prijateljev izbrskajo informacije o življenju rudarjev in o preprosti kulinariki, ki je bila na mizah rudarjev v Zagorju.

Na zaključno prireditev, ki je bila 12. maja 2022 v Rudarskem muzeju Zagorje smo povabili avtorje izbranih najboljših izdelkov, njihove starše, mentorje, ravnatelje ali predstavnike šol, in predstavnike občine Zagorje ob Savi.

Prireditev smo začeli s pesmijo So knapje skup zbrani, ki jo je zapela pevska skupina Podvelnarji. Sledil je uvodni nagovor predsednika Francija Brinovca, ki je prisotne pozdravil in se zahvalil za sodelovanje.

Kulturni program je povezovala učenka Osnovne šole Toneta Okrogarja Eva Ocepek.

Začetki rudarjenja v Zagorju segajo v leto 1755, ko je bilo izdano prvo dovoljenje za pridobivanje premoga. Potem se je ob vzponih in padcih premog v zagorskem podzemlju pridobivalo dolgih 250 let. Tako danes med Zagorjani skoraj ne najdeš družine, ki vsaj v preteklosti ne bi bila povezana z rudarstvom. Lahko smo ponosni na naše mesto in na vse generacije rudarjev, ki so pripomogle pri razvoju Zagorja.

Letos Varstveno delovni center na ustvarjalni delavnici ni sodeloval z izdelki, so pa za nas pripravili pevski nastop zbora Podvelnarji, ki ga vodi Rihard Majcen in na harmoniki spremlja Robi Lazar. Prireditev so začeli s pesmijo z naslovom So knapje skup zbrani, potem pa so nam zapeli še svojo himno z naslovom Ko se je Noe postaral in prav lepo jim je bilo prisluhniti…

Prav prijetno pa je slišati tudi rudarski pozdrav SREČNO!, saj izžareva močno željo po sreči in sreče ni nikoli preveč. SREČNO je pozdrav rudarjev, ki pomeni močno željo, ko so se rudarji odpravljali na delo v jamo, da se srečno iz jame tudi vrnejo. Vsaka črka pozdrava SREČNO pa izraža lastnosti in vrednote rudarskega poklica, kot so SRČNOST, RESNICA, ENOTNOST, ČLOVEČNOST, NAČELNOST in ODLOČNOST.

In prav vse od teh vrednot imajo tudi učenci Osnovne šole dr. Slavka Gruma, ki so se nam letos predstavili s plesnim nastopom – Naš venček ljudskih plesov – pod mentorstvom Neže Selan.

Potem pa se je med nastopajoče in učence prikradel perkmandeljc. To je nagajivi  škrat, ki je rudarjem pri delu pod zemljo delal družbo in jih varoval pred nesrečo. Večinoma se je skrival v temnih rovih in navihano oz. strašljivo ropotal. Nihče ga še ni dobro videl, le predstavlja si ga vsak po svoje, enkrat je prijazen, drugič strašljiv, tretjič spet nagajiv. Učencem je narisal nasmeh na obrazu, potem pa se je kaj hitro skril nazaj v svoje skrivališče.

Na Osnovni šoli Ivana Kavčiča – na podružnični šoli Mlinše deluje pevski zbor, ki se je na prireditvi predstavil najprej s pesmico Ptičja svadba, potem pa so učenci zapeli še priljubljeno pesem Dan ljubezni, pri kateri so jim pridružili tudi pevci skupine Podvelnarji.

Danes se radi vračamo nazaj v preteklost. Vse bolj nas zanima, kako so živeli naši predniki. V davni preteklosti je bilo tu predvsem agrarno področje. Na hribovitem, slabo rodovitnem območju je bilo delo kmeta težko in naporno. Številne družine so se težko prebijale skozi življenje. Zato so morale biti gospodinje zelo iznajdljive, da so nahranile številno družino.

Skozi 250 letno zgodovino rudarjenja v Zagorju se je spreminjala tudi prehrana rudarjev. Veliko rudarjev in steklarjev je iz Zagorja v tistih davnih časih odhajalo s trebuhom za kruhom v Nemčijo in na Saško. Ko so se vrnili domov, so s seboj prinesli tudi recepte za značilne knapovske jedi, ki so se potem pri nas ohranile in jih poznamo še danes kot tradicionalne knapovske jedi. Tako so ostali zakoreninjeni izrazi za jedi, kot so: šmorn ali funšterc ali rudarsko sonce, krumpentoč, ajmuht, melšpajz ali sladica, esigfleiš, grenadirmarš, …. Nekatere so bolj značilne za Zagorje, druge so se ukoreninile v Trbovljah, spet tretje pa so največkrat na krožniku v Hrastniku. Vse skupaj pa so tradicionalne knapovske jedi, ki jih v Zasavju še danes radi pripravljamo.

Kulinarični del prireditve so pripravili dijaki Srednje šole Zagorje, saj kdo drug kot oni so tisti, ki bodo te rudarske jedi lahko pripravljali za nas in naše potomce tudi naprej… Učenci in obiskovalci so se po zaključku prireditve lahko posladkali s tradicionalnim šmornom s slanim ali sladkim nadevom.

Tik pred zaključkom prireditve in podelitvijo priznanj se je predstavila še učenka sedmega razreda Osnovne šole Ivana Skvarče, Julija Sluga s svojim spisom, ki ga je odlično napisala za natečaj in zaključila z naslednjo mislijo. Rudarske jedi so pomemben del naše kulinarične zgodovine, ki jo moramo ohranjati in skrbeti, da ne bo nikoli pozabljena.

Sledila je podelitev priznanj letošnjim najboljšim ustvarjalcem, ki sta jo izvedla predsednik društva Franci Brinovec in Maja Malovrh Repovž. Učenci so prejeli priznanje za sodelovanje in majico z zagorskim perkmandeljcem SREČKOM.

Na Osnovni šoli Ivana Skvarče so na delavnici na temo »Rudarska kulinarika v Zagorju« sodelovali učenci četrtega razreda z likovnimi izdelki in učenci petega in sedmega razreda z literarnimi izdelki. Izdelali so 26 likovnih izdelkov in štiri literarna dela. Pri ustvarjanju imajo veliko vlogo tudi mentorji, ki učence najprej motivirajo, potem pa jih vodijo in usmerjajo po poti do željenega izdelka. Učence na osnovni šoli Ivana Skvarče sta na likovnem področju vodili mentorici Metka Vetršek in Janja Vozelj, na literarnem področju pa mentorici Sonja Grošelj in Anja Šircelj.

Na osnovni šoli Ivana Kavčiča – podružnica Mlinše pa so ustvarjali učenci 1. in 2. razreda. Za natečaj so izdelali 5 likovnih izdelkov pod mentorstvom Irene Ravnikar Hriberšek.

Povezovalka Eva je prireditev zaključila z mislijo: Bodimo ponosni na naše mesto Zagorje in na naše rudarje, ki so si služili kruh v temnih rovih globoko pod zemljo. Bodimo ponosni, da je bil zagorski rudnik najgloblji med premogovniki v Evropi, saj so najnižji rovi segali 262 m pod morsko gladino in več kot 500 m pod površino.

Kot vsako leto bo društvo tudi letos pripravilo razstavo izdelkov, ki bo tokrat na stopnišču v Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju. O terminu razstave bodo učenci pravočasno obveščeni.

Izvedbo prireditve bo poleg Društva RMED SREČNO ZAGORJE finančno podprla tudi občina Zagorje ob Savi in donatorji.

Prireditve se je udeležilo približno 120 ljudi.

Člani društva so organizacijo in izvedbo prireditve opravili prostovoljno.

Pri izvedbi prireditve so nam pomagali:

  • Gradbeni biro Repovž Jurij s.p. – izdelava priznanj
  • Občina Zagorje ob Savi – sofinanciranje

SREČNO!

Zapisala: Maja Malovrh Repovž


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja