ZAKLJUČNO POROČILO O IZVEDBI PROJEKTA – PRIREDITVE

8. SPOMLADANSKA AKCIJA ČIŠČENJA RUDARSKIH TEMATSKIH POTI

Lokacija: Zagorje, Kisovec – Loke,

Datum: petek, 15. 04. 2022 od 8.30 do 12. ure

Na podlagi 3. in 4. člena Pogodbe o sofinanciranju projekta »Spomladanska akcija čiščenja rudarskih tematskih poti« smo pripravili zaključno poročilo o izvedbi projekta.

Letos so dela potekala na naslednjih lokacijah, so del rudarske pohodne poti: očistili smo portal Vinskega rova, notranjost oljnega rova in skladišča razstreliva, okolico pred portaloma jame Podstarana, obrezali rastje pri Aleksandrovem rovu v Toplicah, očistili dostop in vhod do rova Orlek pri Evroparku in namestili manjkajoče tirnice pri Rudarskem muzeju Zagorje. Uredili smo tudi gozdne stopnice na poti po gozdu na rudarski pohodni in učni poti.

Akcija je trajala od 8.30 ure do 12. ure, ko smo jo zaključili z malico na prireditvenem prostoru  pred Rudarskim muzejem Zagorje v Kisovcu.  Na akciji je sodelovalo 30 članov Društva RMED SREČNO ZAGORJE, katerim smo priskrbeli delovne rokavice in nekaj orodja.

Pomen projekta:

Rudarjenje je bilo v Zagorju poglavitna gospodarska panoga 250 let, zato je rudarsko tradicijo potrebno ohraniti v čim večji meri. Društvo si prizadeva za ohranitev rudarskih obeležij in za njihovo urejenost, in želi s tem prispevati k turističnemu razvoju mesta in občine Zagorje ob Savi. Vsako leto ob občinskem prazniku naše društvo pripravi pohod po rudarski pohodni in učni poti, ki vodi do skoraj vseh rudarskih obeležij v Zagorju in Kisovcu in zelo pomembno je, da so le-ta urejena in očiščena. Naše društvo lahko pohod za posamezne skupine organizira tudi kadarkoli med letom. Rudarska pohodna in učna pot je delno vključena tudi v tematsko pot SREČNO, ki vodi skozi 4 rudarske občine od Laškega skozi Hrastnik in Trbovlje do Zagorja, kjer se zaključi pri lokomotivi v Toplicah. Lahko pa poteka tudi obratno iz Zagorja proti Laškem. Tematska rudarska pohodna pot SREČNO je na območju Zagorja označena s petimi informacijskimi tablami z vsebino, za katero je poskrbelo naše društvo.

Tajnica Društva RMED:                                       

Maja Malovrh Repovž                                           


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja