ZASAVSKA DRUŠTVA SKUPAJ NA SEJMU ALPE ADRIA

Društvo RMED SREČNO ZAGORJE , Rudarski muzej Trbovlje, Turistično društvo Trbovlje,Turistično društvo Ruardi, Društvo za zdravilne rastline Zasavje

Po prekinitvi dogajanja zaradi pandemije corona virusa je letos spet zaživel sejem Alpe-Adria, na katerem so se v Ljubljani od 23. do 26. marca 2022 s panoji, letaki in zasavskimi dobrotami predstavila zasavska društva in sicer Rudarsko muzejsko in etnološko društvo SREČNO ZAGORJE, Rudarski muzej Zagorje, Turistično društvo Trbovlje, Turistično društvo RUARDI in Društvo za zdravilne rastline Zasavje. Vsi skupaj smo želeli prikazati utrip rudarskih revirjev nekoč in danes, ko je rudarjenje postalo del zgodovine in razvoja turizma.

Sejem je v štirih dneh obiskalo precej obiskovalcev, ki so si z zanimanjem ogledovali možnosti izletov in ogledov v različnih krajih Slovenije in Zasavje po svojih zanimivostih ni prav nič zaostajalo za drugimi.

Zadnji dan sejma je društvo RMED SREČNO ZAGORJE organiziralo predstavitev Zasavja in kratek kulturni program v okviru katerega smo se predstavila zasavska društva. Za popestritev programa z glasbo je poskrbel naš Orlek – Vlado Poredoš in Knapovske punce, za nagajivo popoldne pa jamski škrat Perkmandeljc.

Osrednji del prireditve je bil veličasten, ko so uniformirani rudarji Društva RMED SREČNO ZAGORJE prikazali tradicionalen Skok čez kožo v častni rudarski stan, ki ga je vodil starešina rudarske čete Franci Brinovec. Skok čez kožo je tradicionalna knapovska prireditev, ki jo naše društvo organizira vsako leto 3. julija ob rudarskem prazniku – Dnevu slovenskih rudarjev.

In s pozdravom SREČNO, ki je te dni odmeval tudi v Ljubljani, se je predstavila rudarska dediščina Zasavja.

Društvo RMED SREČNO ZAGORJE vsako leto pripravi številne prireditve, ki postajajo tradicionalne in vse bolj prepoznavne. Tako naše društvo organizira praznovanja ob Sv. Barbari – zaščitnici rudarjev, ko se četa uniformiranih rudarjev v povorki sprehodi skozi Zagorje, mladino povabi na Ustvarjalne delavnice na temo rudarjenja in pripravi kulturni program ob Dnevu slovenskih rudarjev s Skokom čez kožo v častni rudarski stan. Poleg tega pa je med člani vzniknila tudi ideja, da bi nepremične ostaline 250 letnega rudarjenja zagorskih knapov povezali v Rudarsko pohodno in učno pot. In prav to nam je tudi uspelo. Po približno 10 km dolgi pohodni poti z začetkom v rekreacijskem parku Evropark in zaključkom pri Rudarskem muzeju Zagorje smo se lani v organizirani pohodniški skupini sprehodili že šestič. Pohod s strokovnim vodenjem in knapovsko malico na zaključku organizira društvo RMED v okviru praznovanja občine Zagorje tradicionalno vsako leto in sicer drugo soboto v septembru.

In moramo se pohvaliti ter predstaviti, da je del zagorske rudarske pohodne poti vključen tudi v skoraj 30 km dolgo rudarsko tematsko pot SREČNO, ki vas popelje skozi štiri rudarske občine od Zagorja, skozi Trbovlje in Hrastnik do Laškega ali obratno. Pot je tik pred dokončanjem. Člani društva RMED SREČNO ZAGORJE v sodelovanju z Zasavskim muzejem Trbovlje smo poskrbeli za vsebino in fotografije na petih informacijskih tablah na zagorskem delu poti SREČNO, ki so že v izdelavi.

V nadaljevanju prireditve se je predstavilo tudi Turistično društvo Trbovlje, ko je predstavnica Joži Kukovič nanizala znamenitosti, ki jih je mogoče obiskati v Trbovljah. Še posebej se je pohvalila z več kot 8 m visokim kipom rudarja – Prometeja, ki veličastno stoji nad mestom in zre v prihodnost. Turistično društvo Ruardi se je predstavljalo z lesenim vozičkom – huntom, ki služi za igro z imenom »Metanje koulma u hunt«.

V Zagorju je prostor našlo tudi društvo za zdravilne rastline Zasavje, ki deluje že štirinajsto leto. Približno 130 Peht in Kosobrinov pridno širi znanje o zdravilnih rastlinah in zdravem načinu življenja.  V programu dela imajo veliko aktivnosti, od urejanja vrta tete Johance, kjer na vrtu gostuje več kot 130 zdravilnih rastlin, do poučevanja otrok v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah. Nekaj dobrot, ki jih pripravljajo, so obiskovalcem ponudili tudi na stojnici sejma.

Predstavitev Zasavja in društev, ki so se predstavljala na sejmu, je vodila Maja Malovrh Repovž in ob zaključku programa poudarila. Društva in za njimi vsi skupaj želimo, da razvoj turistične ponudbe na temelju naše prepoznavne rudarske preteklosti in 250 letne tradicije rudarjenja v Zasavju čim bolj osvetlimo in s ponosom pokažemo javnosti. Nismo edini, ki smo se mogoče zganili nekoliko pozno, a nikoli ne smemo misliti, da je za vse že prepozno. In naša volja in zagnanost, da ohranimo in prikažemo rudarsko tradicijo mlajšim rodovom, ki je ne bodo nikoli doživeli, je res neizmerna.

Čeprav je pesem krampov, donfarce in huntov v zagorskih jamah pred 17 leti zamrla, pa je pozdrav SREČNO ostal živ in ga je v naših treh krasnih dolinah slišati t.r. na vsakem koraku. In prav je tako. Naj tako tudi ostane.

SREČNO!

Zapisala: Maja Malovrh Repovž


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja