Lokacija: Zagorje, Kisovec – Loke,

Datum: PETEK, 3. 9. 2021 od 8.30 do 12. ure

Zaradi epidemije novega korona virusa v letu 2020 ni bilo mogoče izvesti številnih prireditev. V aprilu 2020 je tako odpadla spomladanska akcije urejanja rudarskih obeležij, vse prireditve ob občinskem prazniku in s tem tudi nismo izvedli tradicionalnega pohoda po rudarski pohodni in učni poti.

Letos je bilo stanje poleti nekoliko bolj obetavno in izvedli smo lahko prireditev ob 3. juliju in tudi razpisani 5. pohod po rudarski pohodni in učni poti.

Ker je od lanskega urejanja poti in obeležij minilo že celo leto in pol, smo se dogovorili in v petek, 3. septembra v skupinah pregledali traso poti, obrezali vejevje, ki je omejeval prehod in utrdili stopinje na bolj nevarnem delu poti. Poleg tega pa smo očistili tudi pred portali rovov, mimo katerih vodi rudarska pohodna in učna pot. Dela so torej potekala na naslednjih lokacijah: očistili smo portal Vinskega rova, okolico pred portalom Aleksandrovega rova v Toplicah, okolico lokomotive ob križišču pri Rudarskem muzeju v Kisovcu in pred obema portaloma Zvezni prekop in Maksov rov ter že omenjeno pot po gozdu na rudarski pohodni in učni poti.

Akcija je trajala od 8.30 ure do 12.00 ure, ko smo jo zaključili s pravo knapovsko malico na srečevališču Pristan pri skladišču goriv in maziv. Na akciji je sodelovalo 16 članov Društva RMED SREČNO ZAGORJE..

Pomen projekta:

Rudarjenje je bilo v Zagorju poglavitna gospodarska panoga 250 let, zato je rudarsko tradicijo potrebno ohraniti v čim večji meri. Društvo si prizadeva za ohranitev rudarskih obeležij in za njihovo urejenost, in s tem želi prispevati tudi k turističnemu razvoju mesta in občine Zagorje ob Savi. Vsako leto ob občinskem prazniku pripravimo pohod po rudarski pohodni in učni poti, ki vodi mimo številnih rudarskih obeležij v Zagorju in Kisovcu in zelo pomembno je, da so le-ta urejena in očiščena. Naše društvo pa pohod lahko za posamezne organizirane skupine organizira tudi kadarkoli med letom.

Maja Malovrh Repovž                                                                                                                    


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja