logo_16

S POGLEDOM V PRIHODNOST IN S SPOŠTOVANJEM DO RUDARSKE DEDIŠČINE IN SPOMINA NA 250 LET RUDARJENJA

Spoštovani člani, spoštovani ustanovitelji, člani nadzornega odbora, člani častnega razsodišča in vsi, ki se radi udeležujete naših prireditev in srečanj

V teh dneh je minilo ravno leto dni od našega zadnjega druženja na rednem letnem Zboru članov, ko smo bili še prepričani, da bodo aktivnosti društva lahko potekale po ustaljenih tirnicah in bomo naše številne prireditve lahko le še obogatili… Potem pa nam je načrte prekrižala pandemija, ki je ne le nas, ampak ves svet ustavila in nas zaprla v domove in na žalost še vedno vztraja…

Naj vam na kratko predstavim, s čim smo se ukvarjali v teh družabno turobnih časih…

Zaradi pandemije so t.r. vse prireditve padle v vodo, čeprav smo se trudili in ob ugodnejših razmerah prireditev ob dnevu slovenskih rudarjev, 3. julija s skokom čez kožo pripravili, natisnili in razposlali vabila, potem pa smo jo morali zaradi ponovne zaostritve razmer v zadnjem trenutku odpovedati. Prav tako so bile na rešetu tudi vse ostale prireditve našega društva.

Pa vendar… Že lani na Zboru članov smo vas informirali o sodelovanju s sosednjimi rudarskimi občinami z namenom, da vključimo tudi našo rudarsko pohodno in učno pot v pot štirih občin (Laško, Hrastnik, Trbovlje, Zagorje). V času, ko so razmere še dopuščale, smo se udeležili kar nekaj sestankov, potem pa so se naše aktivnosti preselile na splet in smo komunicirali preko elektronske pošte, telefona in video povezav. Pot, ki bo povezala vse štiri rudarske občine, je sedaj v celoti prehojena in določilo se je tudi povezovalni del poti na meji med občinama Zagorje in Trbovlje v Praprečah. Pot, ki povezuje vse štiri občine in jih je v preteklosti zaznamovalo rudarstvo, smo soglasno poimenovali pot SREČNO.

Mogoče pa je prav pandemija in ukrepi prispevala, da so ljudje doma pospravljali kleti in podstrešja in tako se je na zagorskem odpadu znašlo marsikaj, kar tja po načelih našega društva, ki skrbi za ohranjanje rudarske dediščine, ne sodi. Še sreča, da je to opazil naš član in opozoril društvo na eksponate, ki jih je bilo še mogoče rešiti pred dokončnim uničenjem. Z dovoljenjem direktorja Komunale Zagorje je  odbral različne kose rudarske opreme (ziherca, rudarska uniforma, orodje), jih očistil in pripravil za predajo našemu društvu in Rudarskemu muzeju Zagorje, da bomo lahko z njimi še obogatil zbirko muzealij.

Delovanje društva je bilo torej 2020 zaradi korone res povsem drugačno, a potrebno je vztrajati in gledati pozitivno naprej, da bomo lahko potem, ko se razmere umirijo, še bolj aktivni in bomo z druženjem in tradicionalnimi prireditvami lahko nadaljevali. Verjamem, da smo ob pomanjkanju druženja v letu 2020/21 spoznali kako pomembna so srečanja, stiki s kamerati, dogajanje in prireditve in prav zato se jih bomo v prihodnje udeleževali še z večjim spoštovanjem, navdušenjem in veseljem ter z optimističnim pogledom v prihodnost.

Naj za konec spomnimo, da v naslednjih dneh, točno 11. marca 2021, mineva 60 let od najhujše rudarske nesreče v slovenskih premogovnikih, ko je eksplozija metana v jami Kotredež vzela 13 življenj in je v molk in črnino zavila Zagorje, Zasavje in celotno Slovenijo. Člani Društva RMED SREČNO ZAGORJE se bomo ponesrečenim rudarjem na pokopališču v Zagorju poklonili in jim prižgali svečko.

SREČNO!

IO RMED SREČNO ZAGORJE


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja