Društvo RMED SREČNO Zagorje je včeraj, 4. Decembra pripravilo letos že peto prireditev  v počastitev svete Barbare – zaščitnice rudarjev

Obujanje rudarske tradicije nam je zlezlo pod kožo. Tradicionalne prireditve so nam v čast in ponos, da smo Zagorjani, ki smo zrasli »na premogu«.Prireditev se je začela z rudarsko himno in pozdravnim govorom predsednika društva Boruta Fliska pri spomeniku rudarskim rodovom v Toplicah.  Ob zvokih Pihalnega orkestra SVEA ZAGORJE je svečana povorka čete uniformiranih rudarjev pod vodstvom starešine čete Francija Brinovca s slovensko zastavo in rudarskim praporjem na čelu krenila do Kulturnega centra Delavski dom Zagorje, kjer je sledil drugi del prireditve. V kulturnem programu pred KC Delavski dom smo obudili spomin na našega rojaka Mileta Klopčiča, ki je svoje otroštvo preživel v Zagorju in je tudi v svojih delih upodobil takratno težko življenje proletariata v rudarskih revirjih. Ob zelo doživeti recitaciji pesmi Drečnik Andrej govori smo občutili tiste težke čase rudarjenja. K tej upodobitvi časa sta svoj glasbeni del s pesmijo Danila Bučarja Delavec dodala še Rihard Majcen ob spremljavi Jerneja Piklja.Prireditev je popestrila hudomušna recitacija iz knjige Vlada Garantinija – Frpruh z naslovom Knapovski intervju. Ob koncu prireditve je nekaj vzpodbudnih besed našemu društvu namenil tudi direktor občinske uprave Rudi Medved.                                                                                                    
V kulturnem programu sta sodelovala tudi Rudarski pevski zbor Loški glas, ki ga vodi Alenka Flere PAVLIČ in Pihalnega orkestra SVEA, pod vodstvom Petra Kudra, brez katerih si takšne prireditve sploh ne znamo predstavljati. Vsem pevcem in orkestru Prireditve našega društva najlepša hvala za sodelovanje.Sledilo je druženje ob kipu svete Barbare na toplem v avli KC Delavski dom ob pravi knapovski malici in sladkih ter slanih prigrizkih knapovskih žena v avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje. V počastitev svete Barbare je bila ob 18. uri v cerkvi sv. Petra in Pavla maša ob sveti Barbari, katere so se udeležili tudi uniformirani rudarji.Da je bilo praznovanje rudarjev včeraj res polno in doživeto, so zvečer ob 19.30 uri v veliki dvorani KC Delavski dom poskrbeli ORLEK-i z glasbo, ki so jo sami poimenovali knapn-roll. Gost koncerta Matjaž Javšnik se je z anekdotami iz knapovskega življenja sprehajal po Zagorju, medtem ko so se perkmanjdeljc in škrati podili po opuščenih rovih jam zaprtega rudnika Zagorje.

SREČNO!

*******************************************************************************************

ČLANI RMED SREČNO ZAGORJE MED VELENJSKIMI  KNAPI… 

V soboto, 21. oktobra so se člani Rudarskega muzejskega in etnološkega društva SREČNO ZAGORJE odpravili na izlet v Velenje, na ogled Muzeja premogovništva Slovenije. V dveh skupinah po 20 članov so se sprehodili po lepo urejenem muzejskem delu velenjske jame in ob pripovedi Antona Aškerca in vodiča spoznali tudi zgodovino jame in življenja v tem delu Slovenije od začetkov rudarjenja pa vse do danes, saj velenjski premogovnik še danes obratuje in oskrbuje s premogom TEŠ – BLOK 6. Sprehod skozi jamske objekte muzeja je bil zanimiv, za nekatere malo nostalgičen, a prav vsi so bili navdušeni, da imamo v Sloveniji tako lepo urejen muzej, ki se bo v prihodnosti lahko še širil in nadgrajeval.Po končanem ogledu jamskega in zunanjega dela muzeja so se odpeljali še v Mozirski gaj, se sprehodili skozi jesensko obarvan drevored, se povzpeli na stolp ali pa uživali na soncu, ki je še prav prijetno grelo. Po kosilu v bližnji gostilni so člani izlet zaključili z ogledom Velenjskega jezera, o katerem so podrobnosti izvedeli že v jami. Prijetno utrujeni in z dobrimi vtisi in so se srečno vrnili domov. 

SREČNO!

*******************************************************************************************

Pohod po rudarskih obeležjih v Zagorju ob Savi 

V soboto, 9. septembra smo se v okviru  praznovanj občine Zagorje ob Savi podali na 2. pohod po rudarskih obeležjih Zagorja, ki ga organizira Rudarsko muzejsko in etnološko društvo SREČNO ZAGORJE. V lepem sončnem dopoldnevu se nas je skoraj 70 udeležencev zbralo na startu v Evroparku.  Za dobro voljo in srečno pot nam je pred odhodom zapel naš član Viktor Kotar.Za ogrevanje smo se sprehodili ob ribnikih do rova Orlek, potem pa preko potoka Kotredeščica, ki je nekoč na tem delu, zaradi varovanja jame pred vodo, tekel najprej po lesenem, kasneje pa bo betoniranem in z gumo oblečenem koritu. Nadaljevali smo po travnati poti do letališča in naprej proti Cilenci, kamor je peljala nekoč  tovorna žičnica za prevoz peska za zasip jame Kotredež. Potem pa nas je pot vodila navzdol skozi gozd do Naselja na šohtu, kjer je stal nekoč Kotredeški jašek in naprej do Graščine in spomenika rudarskim rodovom ter do obnovljenega in z informacijsko tablo opremljenega portala Aleksandrovega rova. Ogledali smo si še Vašhavo in portal Vinskega rova. Pohod smo nadaljevali proti jami Podstrana in si ogledali še informacijsko tablo in fotografiji na obeh zadelkah. Potem pa se je naša pot spet začela vzpenjati, najprej do rudarske kolonije in naprej po lepi gozdni poti proti Viljeminiju. Sledil je le še spust v dolino mimo Naselja na šahtu, kjer smo si ogledali edino še ohranjeno krušno peč iz tistih časov in po urejeni pešpoti do centra Kisovca – BEKSEL, kjer je bila pretovorna postaja zasipnega materiala za žičnico proti Viljeminiju za zasipavanje jame Loke in Kisovec in proti Cilenci za zasipavanje jame Kotredež.Do cilja pohoda nas je ločila le še pot do Rudarskega muzeja Zagorje, kjer nas je že čakala knapovska malica in pijača. Zaključek pohoda je popestril Viktor Kotar s kratkim nastopom, potem pa so piko na i dodale še Knapovske punce.Pohod je s strokovnimi razlagami obogatil Franci Brinovec. Pohodniki smo se z lepimi vtisi in obljubo, da se naslednje leto spet srečamo, razšli še preden so temni oblaki zastrli nebo. 

SREČNO!

*******************************************************************************************

V ZAGORJU POSTAVILI PRVI DVE INFORMACIJSKI TABLI NA RUDARSKI POHODNI IN UČNI POTI

Vse od ustanovitve Rudarskega muzejskega in etnološkega društva SREČNO ZAGORJE v letu 2013 smo gojili idejo, da bi pomnike 250 letnega rudarjenja v zagorskih jamah povezali v Rudarsko pohodno in učno pot. In prav to nam je s sodelovanjem Krajevne skupnosti Rudnik Toplice in Krajevne skupnosti Kisovec – Loke  lansko leto tudi uspelo. Po 10,4 km dolgi pohodni poti z začetkom v Evroparku in zaključkom pri Rudarskem muzeju Zagorje smo se prvič v organizirani pohodniški skupini sprehodili 3. septembra lani.   Potem pa smo z veliko lastnega truda in ob pomoči ter podpori občine Zagorje ob Savi, ki je izvedbo tudi finančno pokrila,  prišli do prvega cilja, do postavitve prvih dveh informacijskih tabel za JAMO PODSTRANA in za JAMO KOTREDEŽ – ALEKSANDROV ROV na Rudarski pohodni in učni poti. Še več, uspelo nam je tudi obogatiti in popestriti betonski zadelki na obeh Podstranskih rovih s fotografijama iz časov, ko so prav tukaj še ropotali jamski vozički. Čeprav se je v 13 letih od zaprtja zadnje jame v občini Zagorje naše mesto že pošteno spremenilo, pa vendar lahko še vedno na vsakem koraku opaziš, da je tukaj 250 let imelo rudarstvo poglavitno vlogo, saj je pozdrav SREČNO slišati t.r. na vsakem koraku. In prav je tako, in naj tako tudi ostane naprej. Tudi za to so zaslužni danes sicer že upokojeni rudarji in rudarski inženirji, ki z veseljem na papir zlijejo svoje spomine.  

Izsek iz zapisa Marijana Manfreda z naslovom PODSTRANA.
(citat)
Vsakič, ko se sedaj kot upokojenec sprehajam proti Toplicam in se zazrem v dva zazidana vhoda nekdanje jame Podstrana, ki žalostno bolščita kot dve zamrli očesi v dolino, se spomnim svojih deških in zgodnjih mladeniških let in naše otroške navezanosti na nekdanje rudarsko vrvenje rudarjev in številnih jamskih vlakov, ki so pridrdrali naloženi s premogom iz te jame.  Otroci smo radi radovedno postopali po manjšem prevoznem prostoru pred tema jamama, si ogledovali različne naprave, ki so jih rudarji odvažali v jamo, ali pa jih pripeljali iz nje ter, se tam prevažali s kakšnim praznim lesenim jamskim vozičkom (krnačem) ali pa z vozičkom za jamski les (cicko).  Kljub temu, da nam je tamkajšnji jamski nadzornik večkrat zapovedoval, da se mi otročaji iz bližjih rudarsko- delavskih naselij (Kolonija, Šuta, Lebring, Podura, Za ponom in Pod skalo;)  ne smemo tam potikati in igrati, smo se običajno takoj po nadzornikovem odhodu, premamljeni od privlačnosti takšnih  prevozov, takoj zopet lotili naših prevoznih iger, saj takrat po osvoboditvi, oziroma po drugi svetovni vojni  otroci nismo imeli nobenih igrač.  Toda takrat smo bili mi otročaji, glede na sedanje izobilje igrač pri sodobnih otrocih, zelo iznajdljivi, če ne kar zelo inovativni, saj nam je vse prav prišlo za igro pa tudi marsikaj smo si znali sami izdelati ( šah, človek ne jezi se, žoge in punčke ter druge like iz cunj, preproste drsalke, sani, modelčke ladij, letal, ipd.). Pa tudi plezati smo znali dobro po drevju, si na njem izdelovati ute, broditi po od premoga umazanem potoku Mediji in na njem zbijati za kratke vožnje tudi manjše splave. Moram reči, da smo  bili, kljub skromnim razmeram največkrat veseli in poskočni.
(konec citata) 

Za postavitev informacijskih tabel za JAMO PODSTRANA IN JAMO KOTREDEŽ – ALEKSANDROV ROV se moramo v imenu Rudarskega muzejskega in etnološkega društva SREČNO ZAGORJE za pomoč in podporo najprej zahvaliti Občini Zagorje ob Savi in županu Matjažu Švaganu ter Tatjani Podbregar, kakor tudi izvajalcu podjetju MULTIMA Zagorje. Velika zahvala gre tudi celotnemu  izvršnemu odboru društva, ki je že v letu 2013 podal idejo in pobudo ter zapisal v program dela pripravo Rudarske učne poti.  Ne nazadnje pa so veliko truda in prostega časa pri pripravi podatkov, oblikovanju in dokončni izvedbi informacijskih tabel vložili Franci Brinovec, Maja Malovrh Repovž, Živa Repovž in Metod Malovrh ter vsi člani izvršnega odbora društva. Vsem skupaj še enkrat najlepša hvala. Slovesno odkritje sta v soboto, 5. avgusta 2017 opravila župan Matjaž Švagan in Franci Brinovec, starešina rudarske čete. V kratkem kulturnem programu je sodeloval Rudarski pevski zbor Loški glas, tokrat pod taktirko Riharda Majcna. Slovesnost je povezovala članica društva Marija Topole.  Tako je danes Zagorje bogatejše za informacijski tabli za JAMO PODSTRANA in za JAMO KOTREDEŽ – do 4. obzorja pri ALEKSANDROVEM  ROVU, ki bosta današnje in prihodnje rodove spominjali na 250 letno rudarsko dediščino. Prireditev smo zaključili z besedami: Naše Zagorje je s tem bogatejše… Skoraj pozabljene podatke in fotografije, ki smo jih vključili na informacijski tabli in fotografiji na zadelkah bomo lahko občudovali ves čas, podrobnosti, ki jih bo mogoče tudi nadgrajevati, pa so skrite v QR kodi – PREBERI VEČ, do katerih lahko dostopamo s pametnimi telefoni. Rudarska pohodna in učna pot vsebuje 21 točk.
V Rudarskem muzejskem in etnološkem društvu SREČNO ZAGORJE želimo, da se v bodoče v Zagorju prav vse še obstoječe rudarske objekte opremi z informacijskimi tablami. S tem bomo prispevali svoj košček tudi v mozaiku turističnega razvoja Zagorja.

SREČNO!

*******************************************************************************************

Rudarji v Zagorju so praznik slovenskih rudarjev počastili s svečano proslavo

Pred Rudarskim muzejem Zagorje so v ponedeljek, 3. julija 2017 rudarji praznovali rudarski praznik. Svečano proslavo ob prazniku slovenskih rudarjev je organiziralo Rudarsko muzejsko in etnološko društvo SREČNO ZAGORJE. Praznik rudarjev je posvečen spominu na tri dnevno gladovno stavko, ki so jo leta 1934 prav na ta dan začeli v jami Kotredež in se je hitro razširila tudi v ostale rudnike in med druge gospodarske panoge po vsej Sloveniji. Takrat je v jamah ostalo okrog 2500 rudarjev.Z Rudarsko himno »Stan rudarski bodi nam pozdravljen, stan rudarski to je  naša slast,… je Rudarski pevski zbor Loški glas pod taktirko Alenke Flere Pavlič slavnostno začel današnjo prireditev. Slavnostni govornik na prireditvi je bil župan Matjaž Švagan.Čeprav je bil rudarski poklic težak in globoko pod zemljo, pa so se rudarjem po srečni vrnitvi iz jame razjasnili obrazi in rudarji so se tudi ob glasbi radi družili. In prav glasba je bila letos rdeča nit prireditve. S pevskimi in instrumentalnimi vložki so obiskovalce navdušili tako otroci iz Vrtca Kekec z Izlak, ki so pod vodstvom vzgojiteljice Mije Ranzinger zapeli dve pesmici, kakor tudi TRIO iz Glasbene šole Zagorje v sestavi: Katarina POGRAJC – flavta, Petra POGRAJC – violina in Nik VOZELJ – harmonika, ki  jih vodi mentorica profesor Ivica Obrul in so nam zaigrali tri skladbe. Da se po žilah Zagorjanov pretaka ljubezen do knapovščine in glasbe so z nastopom pokazale tudi naše »Knapovske punce«, ki so prireditev obogatile še s štirimi knapovskimi skladbami.Sledil je najbolj svečani del prireditve četrti častni skok čez kožo 2017. Starešina rudarke čete Franci Brinovec je v častni rudarski stan povabil 5 častnih skakačev. 

V častni rudarski stan so skočili: Marijan Manfredo, pobudnik in ustanovni član društva RMED SREČNO ZAGORJE, ki je kot univerzitetni rudarski inženir del svoje bogate kariere posvetil rudarstvu in delu na Rudniku Zagorje; Iztok Živko, direktor podjetja TEVEL Zagorje, ki se že vrsto let ukvarja z izdelavo naprav za izboljšanje varnosti pri delu v metanskih jamah. Hkrati pa je tudi edem izmed zvestih sponzorjev društva RMED SREČNO ZAGORJE; Živa Repovž, članica društva RMED SREČNO ZAGORJE vse od ustanovitve, ki izhaja iz rudarske družine in je kot diplomirana arhitektka oblikovala t.r. vse, s čimer se naše društvo predstavlja navzven, torej od vabil, priznanj, logotipa, … in je naša desna roka, ko nam zmanjka mladega računalniškega in oblikovalskega znanja; Mija Ranzinger, hči rudarja, ki je otroštvo preživela v Okrogarjevi koloniji. Danes je vzgojiteljica, ki med našimi najmlajšimi širi poznavanje rudarske dediščine. Letos je organizirala skupino iz vrtca Kekec na Izlakah, ki so na pustnem sprevodu v Zagorju zelo domiselno predstavljali rudarje; in Renee Vozelj, član našega društva, ki se je s svojo mladostno energijo lotil varjenja piva v garaži in uspel. Ker izhaja iz knapovskega Kisovca, je pivo zelo domiselno poimenoval CAJG serija, v kateri sta pivo z imenom HERC in KRAMP.Ob tej priliki je direktor TEVEL Iztok Živko Rudarskemu muzeju Zagorje v trajno last podaril napravo za merjenje nevarnih plinov v jami INEP. Pri ohranjanju rudarske dediščine za prihodnje rodove nam vestno in vzorno pomaga Rudarski pevski zbor Loški glas, ki je prireditev s pesmijo tudi zaključil.Prireditev je povezovala Marija Topole. Kulturni program je spremljalo približno 200 obiskovalcev. V prijetnem in urejenem prostoru pred Rudarskim muzejem Zagorje je sledilo družabno srečanje s pravo knapovsko malico.

SREČNO!

*******************************************************************************************

Ustvarjalna delavnica 2017 na temo »RUDARSKI SIMBOLI«

Rudarsko muzejsko in etnološko društvo SREČNO ZAGORJE je letos že četrtič pripravilo ustvarjalno delavnico za učence osnovnih šol v občini Zagorje in varovance Varstveno delovnega centra Zagorje. Učenci in varovanci so ustvarjali na likovnem in literarnem področju na temo: »RUDARSKI SIMBOLI«. Poslali so nam 259 izdelkov. Zaključna prireditev je bila 18.5.2017 v Rudarskem muzeju Zagorje.
Za učence – ustvarjalce, ki so nas z izdelki najbolj prepričali, njihove starše, mentorje in vodstvo šol smo pripravili kratek kulturni program, ki sta ga z glasbo popestrila člana skupine Orlek Vlado Poredoš in Bojan Bergant. V programu sta sodelovali tudi učenki osnovne šole Toneta Okrogarja Neža Pirnovar in Ajda Grčar z recitacijama pesmi našega rojaka, rudarja Maksa Marinčiča. Učenka osnovne šole Ivana Kavčiča Izlake Anja Pišek pa je po pogovoru s svojo babico napisala in na prireditvi tudi prebrala zelo zanimiv esej o nesreči v rudniku, pri kateri je pred 56 leti v Zagorju zaradi eksplozije metana umrlo 13 rudarjev. Med prireditvijo se je med povabljene prikradel tudi jamski škrat perkmandeljc, ki pa danes za spremembo ni bil preveč nagajiv. Za vse povabljene učence in varovance smo pripravili priznanja in praktične nagrade.
Izbrane izdelke bomo tekom leta razstavili na ogled tudi v avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje.
Na koncu smo se vsi skupaj posladkali še s trojanskimi krofi, ki jih je za našo prireditev poklonil direktor Gostinskega podjetja Trojane. Prireditev bo delno sofinancirala tudi občina Zagorje ob Savi.

SREČNO!

*******************************************************************************************

Čiščenje obeležja na Rudarski pohodni in učni poti

Člani Rudarskega muzejskega in etnološkega društva SREČNO ZAGORJE smo se v soboto, 8. aprila že četrtič zbrali na tradicionalni spomladanski akciji čiščenja in urejanja rudarskih obeležij.
Dvaindvajset članov društva se nas je razporedilo na štiri lokacije, kjer smo portale in obeležja očistili rastja in uredili okolico. Očistili smo portal rova Orlek pri Evroparku, portal in okolico Aleksandrovega rova v Toplicah, oba portala rovov ob križišču pri Rudarskem muzeju Zagorje, tako portal Zveznega rova, kakor tudi portal Loškega prekopa, četrta skupina pa je očistila rastja ostanke žičnice in naprave za splavni zasip na Vilheminju.Akcija je trajala od 9 ure do 12.30, ko smo jo zaključili z malico na prostoru  Strelskega društva v Kisovcu.
Cilj našega društva je ohraniti še obstoječa rudarska obeležja in jih povezati v Rudarsko pohodno in učno pot, ki bo lahko dodatna turistična ponudba Rudarskega muzeja Zagorje in tudi našega rudarskega Zagorja. Do cilja nam bo vsekakor pomagala tudi občina Zagorje kot investitor, ki je finančno podprla tudi današnjo čistilno akcijo.

SREČNO!

*******************************************************************************************


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja