PRIREDITEV OB PRAZNIKU RUDARJEV SV. BARBARE 

Rudarsko muzejsko in etnološko društvo SREČNO ZAGORJE je letos  4. decembra pripravilo že tretjo tradicionalno prireditev v počastitev praznika rudarjev. Z rudarsko himno »Stan rudarski bodi nam pozdravljen….«  in pozdravnim govorom podpredsednika društva Antona Kobana se je prireditev začela v Toplicah, pri Spomeniku rudarskim rodovom. Svečana povorka čete uniformiranih rudarjev in obiskovalcev je nato ob spremljavi Pihalnega orkestra SVEA krenila do Kulturnega centra Delavski dom. V kratkem kulturnem programu so sodelovale učenke Osnovne šole Toneta Okrogarja Tija Šiles, Ella Buljubašič, Ajla Delič in Emili Zakrajšek. Pod mentorstvom Ane Knez so pripravile tri recitacije naših dveh pesnikov Nandeta Razborška in Maksa Marinčiča. Nadaljevalo se je druženje ob kipu svete Barbare in prigrizkih v avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje. Zagorski rudarji in  Društvo RMED SREČNO ZAGORJE želimo ohranjati rudarske običaje, ki so bili doma v teh krajih v preteklosti, saj se zavedamo, da kdor ne ceni preteklosti, zanj je le sedanjost, brez prihodnosti.  

Srečno!

******************************************************************************************* 

OGLED RUDNIKA IN RUDNIŠKEGA MUZEJA MEŽICA  

Rudarsko muzejsko in etnološko društvo SREČNO ZAGORJE je v soboto, 7. novembra 2015 za člane društva organiziralo prvi izlet s strokovno vsebino. Odpravili smo se h kolegom rudarjem v Mežico na ogled rudnika in rudniškega muzeja. Med potjo smo poskusili domače slane in sladke perkmandeljčke, ki so pobožali naše želodčke. Po dobrih dveh urah vožnje smo prispeli v Črno na Koroškem in si ogledali lepo urejen muzej rudarskih eksponatov na prostem. Nadaljevali smo pot do Mežice, kjer smo se ob 11. uri z vodičem in vodičko odpravili na pravo jamsko pustolovščino. V podzemlju Pece smo si ogledali zelo zanimiv turistični del rudnika Mežica. Najprej smo se popeljali  z jamskim vlakom, nadaljevali pa peš in ob tem  izvedeli veliko o delu rudarjev v spodnji Mežiški dolini. Ogled jame smo zaključili s sprehodom po razstavi razvoja rudarstva v Mežici, ki so jo pripravili letos, ob 350 letnici obstoja rudnika. Na koncu smo si ogledali še rudarski muzej, razstavo mineralov, razstavo fotografij in rudarsko stanovanje. Ugotovili smo, da se je Mežica na področju turizma zelo razvila, saj smo si obiskovalci kar podajali kljuko. Po zaključenih ogledih smo se v bližnji gostilni okrepčali s pravo »koroško ižino«.
Izleta se je udeležilo 35 članov in prav vsi smo bili zelo zadovoljni, saj smo preživeli čudovit, zanimiv in zabaven dan, ki ga bomo sigurno še ponovili in obiskali še kakšen drug rudarski muzej.  

Srečno!

******************************************************************************************* 

Utrinek s prireditve:  PROSLAVA OB DNEVU SLOVENSKIH RUDARJEV – 3. JULIJ 2015

Rudarsko muzejsko in etnološko društvo SREČNO ZAGORJE je v petek, 3. julija 2015 ob 18. uri  pripravilo že 2. proslavo ob Dnevu slovenskih rudarjev. Proslava je bila letos zaradi obnove Rudarskega muzeja Loke na prostoru pred Rudniško kopalnico – Vašhavo v Toplicah v Zagorju. Rdeča nit proslave je bila Pesem o petih obdobjih rudarjenja v Zagorju našega rojaka Nandeta Razborška, ki jo je pred 30 leti napisal za Skok čez kožo.- sprejem mladih rudarjev v rudarski stan.

Prireditev so popestrile učenke OŠ Toneta Okrogarja Tija Šiles, Ella Buljubašić  in Ajla Delić z recitacijami pesmi Maksa Marinčiča, Rudarski pevski zbor Loški glas in Rihard Majcen ob spremljavi Jerneja Piklja pa z glasbo. Program je povezovala Maja Malovrh Repovž in Marija Topole. Kot se za stanovsko prireditev spodobi smo izvedli tudi drugi častni Skok čez kožo. V častni rudarski stan so skočili trije skakači: Maks Marinčič, upokojeni rudar in pesnik številnih rudarskih pesmi. Letos je izšla njegova zbirka pesmi z naslovom KNAP;  Marija Malovrh, ki je skoraj 30 let poučevala slovenski jezik mlade rudarje na RŠC v Zagorju. Rudarstvo ji je zlezlo pod kožo in še danes se rada spominja svojih učencev in oni nje. Tretji je v častni rudarski stan skoči Slavko Jelševar, sin rudarja, danes pa podjetnik, direktor firme JE-GR, ki je bivši Rudniški kopalnici – Vašhavi vdahnil novo zgodbo, novo življenje in nova delovna mesta.  

SREČNO!


 *******************************************************************************************
 
USTVARJALNA DELAVNICA NA TEMO »KNAPOVSKA KULINARIKA V ZAGORJU«   

Lokacija zaključne prireditve: OSNOVNA ŠOLA TONETA OKROGARJA ZAGORJEDatum: 21.05.2015   Ustvarjalna delavnica na temo “knapovska kulinarika v Zagorju” je potekala v aprilu 2015.
Sodelovale so vse 4 osnovne šole v občini Zagorje ob Savi: OŠ Ivana Skvarče, OŠ Toneta Okrogarja s Podružnično šolo Kisovec, OŠ Ivana Kavčiča – Podružnica Mlinše in OŠ dr. Slavka Gruma Zagorje.
Iz vseh šol skupaj smo dobili 42 izdelkov. Z največjim številom izdelkov je bila zastopana Osnovna šola Toneta Okrogarja.  Učenci so ustvarjali na likovnem, literarnem in dramskem področju. Vseh 42 avtorjev smo povabili na zaključno prireditev in jih obdarili z majicami, šmornom in perkmandeljci ter pijačo. Najboljšim smo podelili tudi priznanja. Zaključna prireditev je potekala 21.5.2015 na Osnovni šoli Toneta Okrogarja, ki nam je tudi pomagala pri organizaciji prireditve. Učenci OŠ Toneta Okrogarja so pripravili skeč in recitirali pesmi pesnika Maksa Marinčiča ter prebrali nekaj kratkih zgodb iz knapovskega življenja. Prireditev je popestril Vlado Poredoš v vlogi perkmandeljca in glasbenika. Prireditev je povezovala Maja Malovrh Repovž. Predsednik društva se je zahvalil vsem za sodelovanje.  Na prireditvenem  prostoru smo na ogled postavili dve lutki. Prva je predstavljala rudarja v delovni obleki in druga rudarja v svečani rudarski uniformi. Na ogled smo postavili tudi rudarske varnostne svetilke. Vsi izdelki, ki so jih izdelali učenci so bili razstavljeni na panojih med prireditvijo in še teden dni po prireditvi na OŠ Toneta Okrogarja. 
Člani društva so organizacijo in izvedbo prireditve opravili prostovoljno.    
Društvo bo predvidoma pripravilo razstavo vseh likovnih in literarnih izdelkov, ki so jih izdelali učenci iz osnovnih šol v občini Zagorje ob Savi v KC DD Zagorje do konca leta 2015.   Pri prireditvi so nam brezplačno pomagali:-  OŠ Toneta Okrogarja – organizacija prireditve na šoli –  OŠ Ivana Skvarče – panoji
–  Zasavska turistična organizacija – majice in CD – V 3krasne
–  RTH – prevozi in rekviziti
–  Gradbeni biro Repovž Jurij s.p. – izdelava priznanj         

SREČNO!                                                                           

*******************************************************************************************

ZAKLJUČNO POROČILO O PRIREDITVI SPOMLADANSKA AKCIJA ČIŠČENJA RUDARSKIH OBELEŽIJ  

Lokacija: Zagorje, Kisovec – Loke

Datum: 11.04.2015 od 9. do 13. ure   

Akcija je potekala na 2 lokacijah, in sicer v Kisovcu na območju rudarskih obeležij med Naseljem na šahtu in glavno cesto Zagorje Čolnišče in na lokaciji Aleksandrov rov v Toplicah. Akcije se je udeležilo 20 članov, ki so seboj prinesli ročno orodje in motorne žage. Na lokaciji v Kisovcu med Naseljem na šahtu in glavno cesto Zagorje Čolnišče so se izvršila naslednja dela:

 • sekanje podrasti in čiščenje okolice pri naslednjih obeležjih: vodni zbiralnik, zasipni bazen, betonski podstavki tovorne žičnice (cajne), ki je bila namenjena za prevoz zasipnega peska.  Na lokaciji Aleksandrov rov so se izvršila naslednja dela
 • Čiščenje rova in dostopa do rova
 • Izdelava drenaže (nameščanje drenažnih cevi)
 • Izravnava dostopa  do rova in rova z drenažnim peskov (ca 4 m3)
 • Barvanje napisa »Aleksandrov rov« in vrat
 • Sekanje podrasti na območju rova in spravilo v kontejner  Po opravljenem delu je sledila malica za vse udeležence akcije. Material in storitve so prispevali:
 • AGM Razpotnik Tomaž – pesek 
 • Komunala Zagorje – kontejner 2x in vrečke za smeti       
 • TSG Lunar Aleksander s.p – odpiranje vrat in zamenjava ključavnice 
 • EVJ – barva                                   
 • RTH – Drenažne cevi in prevoz
 • Zavarovalnica Triglav – zaščitna sredstva (delovne rokavice)
  Pomen projekta:
  Rudarjenje je bilo v Zagorju poglavitna gospodarska panoga 250 let, zato je rudarsko tradicijo potrebno ohraniti v čim večji meri. Društvo si prizadeva za ohranitev rudarskih obeležij za njihovo urejenost in očiščenost, in s tem prispeva tudi k lepši urejenosti mesta in občine Zagorje ob Savi. 
  SREČNO!                     

 *******************************************************************************************


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja