Rudarji so v Zagorju pustili velik pečat, zato bomo ohranili njihovo dediščino.

O društvu - Rudarsko muzejsko etnološko društvo
 
 


Nakljucna slika - Full view 


O DRUŠTVU

Na obmo─Źju Slovenije so ┼że v bakreni dobi, v dobi mosti┼í─Źarjev na Ljubljanskem barju delovali prvi rudarji, ki so znali najti rudo, jo stopiti ter uliti v prve bakrene sekire.

Tudi v Zagorju so se ohranile nekatere ┼żeleznodobne ostaline, od katerih pa je ┼íe posebno pretresljivo odkritje groba mo┼ża ob koncu 19. st., katerega so svojci pokopali s kosom ┼żlindre v vsaki roki ter s kosom ┼żlindre v lon─Źeni posodici ob nogah. Ta mo┼żak, iz ─Źasa 5.- 6. st. pr. n. ┼ít., je bil nedvomno prvi dokazani rudar in fu┼żinar v eni osebi na podro─Źju Zagorja.

Za Zagorje in rudarstvo v Sloveniji je pomembno 250-letno delovanje Rudnika Zagorje, ki je uspešno deloval od leta 1755 do 2005. Lahko smo ponosni, da je bil naš rudnik najstarejši premogovnik v Sloveniji in tudi na Balkanu in je z energijo premoga zagnal srce slovenskega industrijskega razvoja in prometa na naših tleh. Rudnik Zagorje je postavil temelje našemu mestu. Sredi 18. st. so bili z ustanovitvijo pevskega zbora in rudniške godbe postavljeni temelji naše kulture. Leta 1871 je bila ustanovljena bratovska skladnica. S tem je bil postavljen temelj prve organizirane zdravstvene dejavnosti in socialne oskrbe za rudarje po vsej Sloveniji.

┼Że takrat je bila za rudarje in njihove dru┼żinske ─Źlane organizirana neoderu┼íka trgovina v rudni┼íkem konzumu.

V povojnem obdobju so se iz rudni┼íkih obratov in delavnic razvila uspe┼ína podjetja, kot so bila VARNOST, BETON, TOVARNA ELEKTRO-PORCELANA (ETI IZLAKE), SVEA, itdÔÇŽ Rudnik je┬á finan─Źno podprl tudi gradnjo Zdravstvenega doma, Delavskega doma, Medijskih toplic z olimpijskim bazenom, ÔÇŽ. Ob 200 letnici Rudnika je bil zgrajen prvi ┼íportni park in betonska cesta v Zagorju. Ob njej se je zgradil tudi mestni park ter stanovanjski bloki. Leta 1953 se je 9 na┼íih solidarnih rudarjev, kot prvih krvodajalcev v Sloveniji vpisalo med pionirje slovenskega krvodajalstva.

Delo rudarja pod zemljo je bilo zahtevno in te┼żko in je zahtevalo medsebojno pomo─Ź in veliko tovari┼ítvo. Med rudarji je veljalo┬á na─Źelo ┬╗VSI ZA ENEGA, EDEN ZA VSE!┬ź. Lu─Ź rudarske svetilke pa je simbol rudarjevega ┼żivljenja, modrosti in upanje na sre─Źno vrnitev iz jame.

Ko je zadnji rudar zapustil jamske objekte rudnika Zagorje so z njim v pozabo po─Źasi tonile tudi na┼íe temeljne rudarske vrednote, kot so SR─îNOST, RESNICA, ENOTNOST, ─îLOVE─îNOST, NA─îELNOST in ODLO─îNOST, ki so zdru┼żene v rudarskem pozdravu SRE─îNO.

Da bi ohranili rudarsko dedi┼í─Źino v na┼íih krajih smo se zagorski knapje zbrali in 17. oktobra 2013 ustanovili RUDARSKO MUZEJSKO in ETNOLO┼áKO DRU┼áTVO SRE─îNO ZAGORJE, ter tako vzeli odlo─Źno v svoje roke na┼ío nadaljnjo usodo, usodo na┼íega muzeja, njegovega razvoja in ohranjanja materialnih pri─Źevanj ter vrednot rudarskega stanu. In to ┼żelimo prenesti tudi na mlaj┼íe rodove. Znak dru┼ítva prikazuje 250 let delovanja rudnika Zagorje (1755-2005), rov in v njem lu─Ź rudarske svetilke.

Namen dru┼ítva je ohranjanje rudarskih obi─Źajev in ob tem tudi dru┼żenje rudarjev, upokojenih rudarjev in njihovih dru┼żin ter mlaj┼íih generacij Zagorjanov, da bi jih seznanili z rudarsko preteklostjo Zagorja.

Na┼í RUDNIK ZAGORJE je v svojem 250-letnem obdobju dajal kruh desetim rodovom zagorskih rudarskih dru┼żin, katerih o─Źetje so izkopali 36 milijonov ton prodajnega premoga ter izdelali okoli 583 km najrazli─Źnej┼íih podzemnih rovov. To koli─Źino premoga predstavlja kvadratna piramida s stranicami 515 ├Ś 515 m in vi┼íino 329 m, ki je enajstkrat obse┼żnej┼ía od znane Keopsove piramide v Gizi. Ker vsega te┼żkega dela in odkopanega premoga danes nih─Źe ne vidi, jo bomo posku┼íali Zagorjanom in drugim obiskovalcem Zagorja prikazati s ┼ítirimi laserskimi ┼żarki, kar bo res pogleda vredna slika.

o-drustvu.jpgZagorska piramida zmage, spomina in opomina   Foto: 3M
 rmed-v-okvirju.jpg 


 
 
                                 Copyright © 2014 Rudarsko muzejsko in etnološko društvo SREČNO ZAGORJE - Pravice pridržane.                                                         Izdelovanje strani: TREF d.o.o.